CZ EN
   
Ústav dějin umění Akademie věd ČR, v. v. i.

L’opera italiana – tra l’originale e il pasticcio

L’opera italiana – tra l’originale e il pasticcio

Milada Jonášová a Tomislav Volek 

Publikace přináší studie o fenoménu, který byl hojně praktikován v italské opeře 18. století, a to i v její pražské „pobočce“, a byl označován slovem „pasticcio“. Jednalo se v takovém případě o opery, které vznikly sestavením z úspěšných árií už dříve prováděných oper. Obvykle se takového úkolu ujal sám impresário místní operní společnosti. V době, kdy ještě neexistovalo tzv. autorské právo, nestávala se tato praxe předmětem nějakých sporů. Pro divadelního podnikatele měla velkou výhodu v tom, že nemusel vyplácet žádné autorské honoráře a přitom nabízel svému publiku operní novinku. Předkládaná publikace, představující 6. svazek naší ediční řady L’opera italiana nei territori boemi durante il Settecento, prezentuje studie badatelů z Itálie, Německa, Polska a České republiky, které měly být předneseny v roce 2020 během každoroční muzikologické konference v Českém Krumlově v rámci tamějšího Festivalu barokních umění. Kvůli pandemickým opatřením musela být sice konference zrušena, ale referáty jejích plánovaných účastníků obsahuje překládaná publikace.

L’opera italiana nei territori boemi durante il Settecento VI. Praha: Academia, 2023, 360 s.

LIDÉ
Milada Jonášová Milada Jonášová

+420 220 303 937
gsm: +420 723 323 320
jonasova@udu.cas.cz

L’opera italiana – tra l’originale e il pasticcio L’opera italiana – tra l’originale e il pasticcio
Tyto webové stránky používají k poskytování svých služeb soubory cookies. Před dalším používáním těchto webových stránek si nastavte souhlas s uložením cookies.
Nastavení Souhlasím
Souhlas můžete odmítnout zde.
×
Nastavení cookies

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookies dle kategorií, jak vyhovují nejlépe Vašim preferencím.

Technické cookies

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webové stránky a všech funkcí, které nabízí a nemohou být vypnuty bez zablokování funkcí stránky. Jsou odpovědné mj. za uchovávání produktů v košíku, přihlášení k zákaznickému účtu, fungování filtrů, nákupní proces nebo ukládání nastavení soukromí. Z tohoto důvodu technické cookies nemohou být individuálně deaktivovány nebo aktivovány a jsou aktivní vždy

Analytické cookies

Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a našich reklamních kampaní. Jejich pomocí určujeme počet návštěv a zdroje návštěv našich internetových stránek. Data získaná pomocí těchto cookies zpracováváme anonymně a souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu. Díky těmto cookies můžeme optimalizovat výkon a funkčnost našich stránek.

Preferenční cookies

Preferenční cookies umožňují, aby si webová stránka zapamatovala informace, které mění, jak se webová stránka chová nebo jak vypadá. Je to například Vámi preferovaný jazyk, měna, oblíbené nebo naposledy prohlížené produkty apod. Díky těmto cookies Vám můžeme doporučit na webu produkty a nabídky, které budou pro Vás co nejzajímavější.

Marketingové cookies

Marketingové cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám dokázali zobrazit co nejrelevantnější obsah nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. To je možné díky vytváření tzv. pseudonymizovaného profilu dle Vašich zájmů. Ale nebojte, tímto profilováním zpravidla není možná bezprostřední identifikace Vaší osoby, protože jsou používány pouze pseudonymizované údaje. Pokud nevyjádříte souhlas s těmito cookies, neuvidíte v reklamních sděleních obsah ušitý na míru Vašim zájmům.